Thursday

Diabetes !!!?? Jangan risau bioptron kan ada :)


Masalah obesiti di Malaysia merupakan satu penyakit yang membahayakan kesihatan seseorang dan kini semakin meningkat yang menjadikan negara kita berada di kedudukan tertinggi di rantau asia pasifik yang mempunyai masalah ini. Penghidap obesiti di Malaysia begitu besar jumlahnya setanding dengan Amerika Syarikat. Puncanya ialah masyarakat khususnya ibubapa yang bekerja cenderung memilih makanan segera sebagai sajian ruji untuk anak-anak kerana mudah dan cepat serta menganggap mempunyai anak-anak yang montel adalah gambaran bahawa mereka dijaga dan diberi makan yang secukupnya tetapi mereka tidak sedar bahawa kanak-kanak itu mungkin berlebihan berat badan semasa akil baligh dan ini akan berterusan sepanjang hayat mereka.

Anda boleh bayangkan, faktor-faktor di atas yang menyumbang kepada masalah obesiti, boleh mengundang pelbagai kesan dan risiko seperti penyakit kanser, pereputan tulang, serangan jantung dan diabetes sekali gus, telah menjadikan Malaysia di tangga ke-10 dalam dunia dengan jumlah pengidap penyakit diabetes tertinggi. Hal ini juga, amat merisaukan apabila kita sendiri lihat penyakit sebegini dialami oleh kanak-kanak seawal umur 5 tahun. Sementara itu, Majlis Pencegahan Obesiti pula menjangkakan Malaysia akan menjadi negara pertama di Asia Tenggara dengan pesakit kencing manis teramai pada 2017 dan tempat keenam di Asia Pasifik dari segi obesiti.


 Terdapat kira-kira tiga juta rakyat Malaysia yang mengalami lebihan berat badan dan bilangannya semakin meningkat dalam situasi di mana kira-kira lima juta individu menderita mengalami pelbagai peringkat penyakit kencing manis.Semua pihak yang berkepentingan perlu memberi perhatian yang mencukupi ke arah mencegah masalah obesiti serta pelan tindakan yang sistematik perlu dibuat ke arah membanteras masalah ini. Hal ini kerana, pembawakan gejala penyakit diabetes ini adalah sama sekali tidak baik untuk dibiarkan secara berterusan dan menjadi teladan yang tidak baik kepada orang lain.


Kalau dulu penyakit kencing manis sering kali kita dengar ia berlaku di usia tua, tapi penyakit kencing manis sekarang ni tidak lagi mengenal usia apabila kita lihat ada kanak-kanak yang menghidap penyakit diabetes. Jadi kami pihak Marissa Aesthetic telah melancarkan satu rawatan yang dipanggil sebagai Rawatan Laser Bioptron Light yang mana membantu mempercepatkan penyembuhan luka melalui cahaya. Kaedah Rawatan Laser Bioptron Light adalah salah satu daripada kecanggihan dunia perubatan. Kaedah ini mampu menggantikan teknik mencuci luka menggunakan bahan kimia seperti povidone iodin, flavin, dan hidrogen peroxide. Menurut Dr.Rushmini, pengasas Marissa Aesthetics, penggunaan bahan kimia semasa proses mencuci luka akan mematikan sel. “Bukan saja sel kuman dimatikan tetapi sel-sel yang muda dan baru tumbuh (granulation tissue) turut mati,'' katanya ketika ditemui di Klinik Penawar baru-baru ini.


Kelebihan Bioptron adalah ia mematikan kuman dengan memecahkan dinding bakteria. Bioptron turut mematikan virus membuatkan luka bersih dan tidak berbau. Pada masa yang sama ia meningkatkan penghasilan granulation tissue yang mempunyai salur darah baru. Selepas tiga hari rawatan, luka mula menjadi merah dan berdarah semula. Ini adalah tanda-tanda bahawa pengaliran darah mula berlaku. Selain itu juga, ia juga dapat melegakan kesakitan dan mengurangkan ketidak keselesaan yang dialami oleh pesakit.Bioptron bukan saja untuk merawat luka akibat diabetes, kesan kemalangan mahu pun ruam selain beberapa masalah kulit termasuk ruam kanak-kanak sesuai dirawat menggunakan kaedah tersebut. Jadi kepada siapa yang mengalami masalah diabetes atau luka kemalangan boleh hadir di cawangan kami bagi mendapatkan Rawatan Laser Bioptron dengan segera.
No comments:

Post a Comment